Simon ja Leenan kanssa Kisumuun rahaa nostamaan pankista ja repimään pankin seinästä. Projektin läpivieminen halutulla tavalla vaatii melkoisia ylimääräisiä ponnisteluja. Rahat oli loppua tykkänään. Onneksi Pohojanmaa on kykköjen perinteinen kotimaa. Avunhuuto asiasta sai laajat kansanjoukot yhteisrintamaan. Avustuksia tuli lisää ainakin viis donaa. Kai ympäri maata huhu kiersi. Tiedän avustuksia tulleen ainakin pääkaupunkiseudulta ja jopa Ruotsin länsirannikolta asti. Neljä tonnia saimme nostettua ja oikein ajan kanssa. Se tarkoittaa vähän yli neljääsataatuhatta shillinkiä ja on metrimitalla mitaten noin 20 cm korkea pino. Juuri ja juuri päivä riitti niiden haalimiseen. Ostettiin silti vielä kolmentuuman nauloja muutama kilo sekä vetonarun agrekaattiin.

 

Kului sitä aikaa jo menomatkalla, kun taksimme joutui oikein kahteen kolariin, yhden minuutin välein. Ensin takapää ajettiin sisään takaatulevan toimesta. Siinä ei kauan kädet heiluneet, kun jatkettiin matkaa. Seuraavaksi ajoimme suoraan moottoripyörätaksin päälle, kun oli niin hampurilaiselle kiire. Ei meillä, vaan näköjään kuskilla. Molemmat miehet kyntivät piennarta ja jälki oli sen mukaista. Olimme juuri ohittaneet poliisipartion noin sata metriä aikaisemmin, mutta heitä kyseinen tapaus ei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Oikein piti hihasta vetää paikalle, kun haluttiin joku virallinen arviointi tapahtumalle.

 

Mullakin lämmin veri valui pitkin reittä ja säärtä. Siinä odotellessa kävin nääs pisulla pensaikossa, ja tökkäsin lonkkani johonkin anopinkielen piikkiin. Sekunnissa veri oli varpaissa asti. Poliisilla meinas pokka pettää, kun esitin havainnollisesti tapahtuneen. Luuli nääs ensin minunkin loukanneen itseni siinä kolarissa. Rauhoittui ajotyyli huomattavasti tapahtumien jälkeen. Kotimatkalla ei sydän hypännyt kurkkuun enää montaakaan kertaa. Viiskymppiä koko reissu.

 

Aasinkärryt takuuremontissa. Nyt on jo hännänalustakin verillä. Ja Tilla itkee. Jarruhihna alemmaksi ja aisanpäitä ylemmäs. Takuu pelaa. Huominen näyttää, vieläkö muutetaan mitoituksia. Kohta tarttis olla kunnossa, kun keskiviikkona jo häippäsemme näiltä main. Kauheella kiireellä kiinnitimme Esan kanssa puutarhan portin saunan seinään. Mykkäpoika oli hyväksi avuksi. Ensin kiviporalla reiät saunasta päin läpi seinän, lapullisen tapit perään ja taas lappu ulkopuolelle. Hitsataan. Oven kehys näihin ja tappi vielä maahan. Valmis on. Johtajan vaimolta vatillinen mangoja kiitokseksi. Maistuis varmaan sullekin.